Funkishus med fladt tag

Funkishuset er en af de mest traditionelle og klassiske hustyper vi har i Danmark. Men hvad er et funkishus egentlig og hvad kendetegner stilen i dag?

Funkishus, bokshus, kubistisk villa eller typehus med fladt tag. Kær konstruktion har mange navne. Men uanset hvad man kalder det, så er 3 ting sikre:

  • Det oprindelige funkishus er i dag blevet nytænkt, så taget i virkeligheden ikke er helt fladt (men sig det ikke til nogen – det er en skjult hemmelighed!)
  • Det er eftertragtet at bygge nyt funkishus med den stramme, enkle arkitektur.
  • Med funkishusets indretning skal man være ekstra opmærksom på visse ting – det vender vi tilbage til.

Der er flere måder at bygge nyt hus, når man er inspireret af den stramme funktionalisme. Det kommer an på, hvor i verden du bygger.

Det nordiske funkishus

Den moderne nordiske måde at bygge funkishus er karakteriseret ved en bokslignende form med ren, upudset murstensfacade og zinkinddækket murkrone. Hos Hybel bygger vi i ét plan uden kælder, men laver oftest forskellige loftshøjder for at skabe et flot udtryk.

Nutidens funkishus er blevet gentænkt i forhold til, hvordan det blev bygget da arkitekturstilen for alvor blev populær i 1960’erne og 1970’erne. Dengang blev der bygget mange huse med helt fladt tag, som gjorde at vandpytter kunne samle sig og give utætheder, hvilket en årgang gav hustypen et lidt blakket ry. Mange holdt sig derfor fra denne hustype i et par årtier indtil der var fundet en løsning på problemet.

Hybel - Funkishus

Når vi i dag bygger et funkishus, laver vi en skjult hældning i taget, der fra almindeligt stående menneskeperspektiv ikke er til at se. Den hældning sikrer dit tag mod vandsamlinger, fordi regn- og smeltevand bliver ført ned i tagrender, som går ud på siden af huset. Med andre ord er vores fladtagshuse faktiske ikke med fladt tag. Hældningen bliver gemt bag murkronen, som kan beklædes med forskellige materialer efter bygherres valg. Denne beklædning kan ligeledes matche farven på tagrenderne, vinduerne, hoveddøren og en evt. carport eller garage. Vi tegner og beregner alle huse fra bunden og ud fra vores kunders ønsker, så du har fuld kontrol over arkitekturen, udtrykket og materialevalget på dit funkishus.

 

Arkitekttegnet funkishus – enkelt og stilrent

Arkitekttegnede huse i funkisstil blev til efter 1. verdenskrig, hvor nogen havde et ønske om at lægge alt overflødigt og unødvendigt fra sig, og kun fokusere på både livets og arkitekturens vigtigste dele. Arkitekterne, der var inspireret af funktionalismens nye og enklere byggestil, ville have et stilrent udtryk. De græske søjler, facaderne med små tykke engle og andre finurlige udsmykninger skulle væk. Det har resulteret i de arkitekttegnede funkishuse, vi kender i dag - også kaldet kubistiske eller bokshuse - med deres simple, rene nordiske udseende.  En specialtegnet funkis er ofte asymmetrisk fordi arkitekturen er skabt ud fra fokusset på det funktionelle og praktiske. Ved almindelige saddeltagshuse er man bundet af visse former, som man er fri af, når man bygger med fladt tag. Funkishusets vigtigste opgave er at være indrettet til familiens hverdag og behov. Tydeligvis er der mange som synes, at netop funkisvillaens simple, bokslignende udseende er meget flot, og derfor er denne byggestil mindst lige så populær i dag, som den var for 60 år siden.

I et funkishus kan indretning af afdelingerne laves forskudt, hvilket giver ekstra ”liv” og et arkitekttegnet udtryk. Den flade tagkonstruktion åbner også op for flere muligheder, når plantegningen skal laves. Med et funkishus har du mere fleksibilitet og er friere til at placere rummene som du vil, fordi husets form kan have mange flere hjørner og forskudte vinkler end saddeltag og valmtag. Du er ikke bundet af, at spærene skal have samme slags støtte af murværket, som ved de andre tagtyper.

Hybel - Arkitekttegnet funkishusFunkishus med carport - Hybel

 

Funkishus i niveauer

Med de forskudte plan og den praktiske men ofte asymmetriske placering af rummene kan man også bygge funkishus i forskudte niveauer. Det har vores dygtige tegnestue god erfaring med. Man vælger oftest at lave specialtegnet funkishus i niveauer, hvis grunden er skrånende, så for eksempel stuen og forældreafdelingen kan blive løftet et halvt niveau. I dette tidligere udstillingshus, lavede vi netop den løsning. Selvom vores udstillingshus havde ensidig taghældning, var det stadig udfordringen med den skrånende grund, der gjorde, at huset skulle bygges i forskellige niveauer. Du kan også bygge dit funkishus op i to eller hele tre niveauer, men så er der bare en ting du skal være opmærksom på: prisen. Det vender vi tilbage til.

 

Funkishuse med forskellige loftshøjder

Mange af vores kunder vælger at bygge sektionerne eller afdelingerne i deres hus med forskellige loftshøjder. Man kan lege med udtrykket ved at give den midterste sektion ekstra højde, hvor køkken/alrummet ofte er placeret, og eventuelt indsætte ekstra store vinduer, så du får det meste ud af udsigten til haven og lader en masse sollys komme ind. Den høje loftshøjde og de store vinduer giver et indtryk af et meget luftigt og rummeligt lokale med god wow-effekt.

I rum med højt til loftet er det især vigtigt at tage akustikken i betragtning – det vender vi tilbage til.

I forældre- og børneafdelingerne er der oftest normal eller en kun anelse forhøjet loftshøjde for at sikre den hyggelige atmosfære. Det er nemmest at skabe et hyggeligt og trygt værelse, hvis det ikke føles som om, at loftet er alt for langt væk.

Uanset hvilken loftshøjde du ønsker i dit funkishus, står vi til rådighed med rådgivning. Når du bygger med os, kan du altså få et tidsløst hjem med højt til loftet, hjerterum og en indretning, som passer til dig.

Vi har altid et nyt udstillingshus i funkis, som du kan tage ud at besøge. Se alle vores udstillingshuse her.

Funkishus loftshøjde - Hybel

 

Byg funkishus – skal, skal ikke?

Som regel siger vi selvfølgelig, at det kommer helt an på din smag. Hvis du kan lide den lidt hårde og kantede stil, ofte med store vinduespartier og forskudt planløsning, så er funkishuset noget for dig. Men nogle gange får du faktisk ikke lov at bygge nyt hus i funkis. Og andre gange SKAL du. Men det er ikke os der bestemmer det – det gør lokalplanen.  

Hvis du gerne vil bygge nyt funkishus, skal du sikre dig, at lokalplanens forskrifter tillader nye huse med fladt tag. I det hele taget er det en rigtig god ide at gennemgå lokalplanen grundigt. Vores kunder Pernille og Søren havde forelsket sig i en byggegrund med placering i første række og adgang til en fantastisk udsigt. Der var det et krav i lokalplanen for deres kvarter, at husene i første række skulle have fladt tag. Parret havde heldigvis både lysten og økonomien til at bygge et nyt funkishus – for det kræver lidt ekstra.

 

Funkishus priser – udtryk og omkostninger går hånd i hånd

Af de forskellige hustyper, som vi i Hybel tilbyder, er det funkishus priser, der ligger i den højere ende. Konstruktionen er mere kompliceret og kræver både mere tid samt flere og dyrere materialer at bygge. For eksempel er murkronen oftest zinkinddækket og der bruges flere mursten end ved andre tagtyper. Derfor er prisen på hus med fladt tag højere end på de klassiske saddeltage.
Men funkis huse har til gengæld også den form for tag, som i nogens øjne virker mest luksuriøst i forhold til for eksempel den billigste form for tag, som er valmtaget. Fortalerne for valmtag vil måske sige, at det er mere hyggeligt. Hos Hybel er der noget til enhver smag.

Som tidligere afhænger prisen også af, om du vælger at bygge i flere niveauer. Prisen ændrer sig nemlig, jo flere trin du putter i huset og jo mere skrånende grunden er. Det er selvfølgelig ikke din skyld, hvis grunden skråner, men det er en overvejelse, du skal tage med dig, inden du vælger, hvilken grund du vil bygge på. Et arkitekttegnet funkishus kan sagtens bygges på en skrånende grund, men byggeprocessen bliver mere kompliceret og har derfor flere omkostninger. Uanset hvilken hustype eller tagkonstruktion du ønsker, vil byggeprocessen altid blive mere kompliceret, hvis grunden skråner.

Funkishus loft - Hybel

 

Funkishusets indretning – opbevaringsplads og akustik

I huse med saddeltag har du opbevaring på loftet. Det har du ikke i huse med fladt tag. Derfor er det vigtigt at tænke opbevaringsplads ind i et nyt funkishus' indretning og plantegning. Mange vælger at lave en skabsvæg i forbindelse med gangen, bryggerset eller i garagen. Man kan også lave et skjult depotrum for eksempel i forbindelse med køkkenet. Det sikrer at du har alt det ved hånden, du har brug for, men godt gemt væk alligevel. Og så er depotrummet også en sikker vinder hos børnene når der skal leges hule! Man kan også indrette arealerne udenfor boligen til opbevaring for eksempel ved at vælge at isolere skuret i forbindelse med carporten, eller lave en lækker garage. Vi kan i øvrigt også lave garagen klar til gulvvarme, hvis du skulle ønske at varme den op. Der er mange muligheder!

Funkishus indretning - Hybel

Når du er inde i et funkishus, kan du ikke nødvendigvis mærke, om der er fladt tag eller saddeltag. Du kan selvfølgelig ikke få loft til kip, da spærene er anderledes. Men du kan til gengæld få usædvanligt højt til loftet. Her er det meget vigtigt, at du tænker på akustikken og vælger for eksempel træbetonslofter eller akustikfelter i dine gipslofter. Hvis du har ”rene” gipslofter, risikerer du at få en ubehagelig, ekkoagtig rumklang, som vil gøre det svært at føre en samtale over middagsbordet. I børneværelser med ekstra højt til loftet kan man også med fordel installere akustiklofter, så der kan leges sjove lege uden at det føles som om, at ørerne er ved at falde af. Vi har heldigvis flere forskellige slags akustiklofter at vælge imellem, så der også her er noget for enhver smag.

En anden måde at tage akustik med i sin indretning af funkishus, er ved at opsætte trælameller eller -paneler på en væg eller i en alkove. De har et smukt og moderne udtryk og bryder samtidig lydbølgerne, der kan skabe den uheldige klang. I Hybel har vi flere gange brugt disse trælameller i vores udstillingshuse - både i alkover og i entréer. Det kan nærmest fungere som en vægudsmykning og får huset til at repræsentere sig selv rigtig godt.

Funkishus gulv - Hybel

Du kan få inspiration til indretning af dit funkishus i et af vores mange udstillingshuse men også i vores showrooms, hvor vi har demonstreret diverse løsninger.

Vi bygger alle hustyper med fladt tag:

Kontakt os i dag, hvis vi også skal hjælpe dig videre med funkisdrømmen.

Se vores katalog og drøm videre hjemme på sofaen

Hybel hent vores katalog