Januar 2023

Energimærkning af huse: Forstå forskellene

Hvad er energimærkning og hvorfor bruger man disse? I vores guide kan du blive klogere på forskellene og hvad det betyder for jer som husejere.

Står du overfor at skulle flytte fra lejligheden og til nye omgivelser? Er der en familieforøgelse på vej, og har I derfor som familie brug for lidt mere plads? Går snakken over middagsbordet, om I skal bygge nyt eller renovere?

Det er altid spændende at kigge efter ny bolig, men der er også meget information at forholde sig til i processen. Et vigtigt parameter i jagten på det nye hjem er boligens energimærkning.

I denne artikel gennemgår vi, hvad energimærkning er for en størrelse, og hvad det har af betydning for valget af bolig.

 

7 fakta om energimærkeordningen

  • Energistyrelsen står for administrationen af energimærkningsordningen.

  • Det overordnede formål med energimærkningsordningen er at forbedre miljøet.

  • Et energimærke er gyldigt i 10 år.

  • En bygnings energimærkning kan findes på Sparenergi.dk.

  • Energimærkningsordningen startede tilbage i 1998.

  • Energimærkningen udarbejdes af en såkaldt energikonsulent.

  • Prisen på et energimærke afhænger af bygningens størrelse, men ligger på omkring 5000-7000 kr.

 

Bedre energimærkning giver større udnyttelse af energien og mindre forbrug

Energimærkningsordningen er forenklet sagt en rettesnor, når det skal opgøres, i hvor god stand et hus er – både når det kommer til energiforbrug, og hvor effektivt energien udnyttes.

Energimærkning af huse er lovpligtigt ved salg eller udlejning.

Når man skal forklare, hvordan energimærkningen fungerer, kan der tages udgangspunkt i en tilsvarende ordning, som du sikkert allerede kan nikke genkendende til. Elektronik og hårde hvidevarer er som bekendt energiklassificeret fra A-G, og det tilsvarende gælder for bygninger/huse, dog med enkelte forskelle.

Energimærkning af huse er rangeret fra A til G, hvor A er den bedste klasse og G den dårligste.

A er yderligere opdelt i A2020, A2015 og A2010. Her er A2020 naturligvis bedst. Huse fra Hybel altid A-mærket og minimum med A2015.

Energimærkning

Ordningen startede i 1998, og siden da er nye standarder kommet til – derfor er der efterfølgende indført mærkningerne A2020, A2015 og A2010, som refererer til de årstal, hvor Bygningsreglementet blev opdateret.

Det er naturligvis ikke uvæsentligt, hvilken energimærkning den nye bolig har. En bedre mærkning betyder større udnyttelse af energien og mindre forbrug, og i den sidste ende selvfølgelig besparelser, som virkelig kan mærkes på husholdningsbudgettet.

Ligeledes er det værd at bemærke, at en god energimærkning også indebærer, at energikilden er vedvarende, stabil og ikke nær så afhængig af tendenserne på energimarkedet. I en tid med energikrise giver det en god mavefornemmelse at vide, at omkostningerne er helt i bund, ligesom der er fokus på både bæredygtighed og miljø.

 

Hvordan beregnes energimærkning? 

For at energimærkningen af huse er så retvisende så muligt, udarbejdes den ud fra en bestemt standard.

Eftersom vi alle bruger energi – altså strøm, varme og vand i forskelligt omfang – er energimærkningen et udtryk for et beregnet forbrug, som viser kvaliteten af huset – og altså ikke måden, som beboerne forvalter den på.

Når et hus skal have beregnet sin energimærkning, foretages vurderingen af en uvildig energikonsulent, som bevæbnet med “Håndbog for Energikonsulenter” tager fat i standardparametre for bygninger; isolering, vinduer, døre osv.

Resultatet bliver en energimærkning af huset, som viser bygningens energimæssige stand og selvfølgelig en energimærkning, som vel at mærke er gældende de næste 10 år frem. Det vil endvidere fremgå, hvilke energiforbedringer som anbefales til at optimere huset.

Energimærkningen er det håndgribelige bevis på bygningens kvalitet, og skulle man på et tidspunkt vælge at sælge sin bolig, er det jo godt at kunne fremvise en god energimærkning, som er med til at højne værdien på huset.

Hvilket energimærke har mit hus? Find svaret her.

 

Fordele ved Hybels lavenergihuse

Hos Hybel har vi fokus på, at vores nybyggede huse altid er energimærket A og gerne med de bedste alternative energiformer.

Det vil sige fjernvarme, jordvarme, luft til vand varmepumper og solceller – eller en god blanding af disse.

Fordelene ved nybyggeri er mange, og alternative energiformer er én af dem. Nye byggeteknikker giver også en bedre isolering, som sørger for det bedst mulige indeklima samt resulterer i en mere spiselig varmeregning.

Energiregningen afhænger naturligvis af flere faktorer.

Forbrugsvanerne bærer også en stor del af ansvaret for, hvordan størrelsen på regningen ender med at se ud. Så lad os tage et kig på, hvor meget energi en husstand rent faktisk bruger.

 

 

Hvor meget energi bruger en husstand?

En gennemsnitlig husstand med to voksne og to børn i en bolig med et beboelsesareal på 150 m2 bruger ifølge Energistyrelsen 4500 kWh årligt.

Energistyrelsen kan også oplyse, at en tilsvarende familie bruger ca. 144 m3 vand om året.

Når det gennemsnitlige forbrug for en familie endeligt gøres op, svarer det ifølge Energistyrelsen til en årlig omkostning på ca. 30.000 kr. Der skal imidlertid også påregnes en udgift til varme.

Her er det ikke helt entydigt at opgøre forbruget, da der findes så mange typer af varmekilder på dagens marked. Det er dog markant, at de nye alternative løsninger til varme ligger i den lavere ende af prisskalaen. Du kan selv påvirke forbruget og iværksætte tiltag for at nedsætte det. Det kan du læse mere om hvordan i vores guide omhandlende gode råd til energibesparelser i hjemmet. 

I artiklen finder du råd til, hvordan du nedsætter energiforbruget, sparer penge og hjælper med til at bidrage til den grønne omstilling.

bryggers med veludnyttet plads - Hybel

 

Få den rette rådgivning hos Hybel

Forhåbentlig har den ovenstående gennemgang givet dig et mere tydeligt billede af, hvad energimærkningen har af betydning for lige netop dit valg af bolig.

Måske står I som familie over for at skulle beslutte, om det bedst kan svare sig at renovere et eksisterende hus, eller om det giver mening at bygge et nyt hus. Det er ikke altid den nemmeste beslutning, og du er derfor altid velkommen til at tage Hybel med på råd som din professionelle partner.

Vores lavenergihuse har de nyeste alternative energiformer, og skulle lokale forhold gøre, at du f.eks. ikke kan få den fjernvarme, som du har som første prioritet, kan vi altid hjælpe med rådgivning til andre løsninger.

I gennemgangen af energimærkningen skinner det tydeligt igennem, at alder på bygninger/huse og den energimæssige kvalitet hænger uløseligt sammen. Jo ældre boligerne er, desto dårligere bliver energimærkningerne, hvilket på ingen måde er unaturligt. Ønsker du en langsigtet investering, kan et nybygget hus være den optimale løsning og hos Hybel kan vi være behjælpelige med at realisere dine boligdrømme. 

Vil du mere endnu klogere på emnet, kan du med fordel læse meget mere om Energi og Nybyg her eller udfylde kontaktformularen nedenfor.

Andre blogindlæg

Gode råd til energibesparelser i hjemmet

Januar 2023

Gode råd til energibesparelser i hjemmet

I denne guide giver vi dig seks gode råd til effektive energibesparelser i hjemmet

Overvejer I at bygge nyt eller renovere?

November 2022

Overvejer I at bygge nyt eller renovere?

Læs mere om de vigtige overvejelser, som er værd at have med i beslutningsprocessen inden, at I begiver jer ud i at bygge nyt eller renovere

Byg nyt og spar på energien

Oktober 2022

Byg nyt og spar på energien

Energi er ikke bare energi. Faktisk kan der være mange penge at spare på netop energiforbruget, hvis du vælger at bygge nyt eller måske vælger at installere én eller flere energiløsninger, der anvender vedvarende energi.

Gør drømmene til virkelighed

Kontakt vores byggerådgivere

Kontakt Hybels Byggerådgivere