Januar 2024

Byg nyt med Hybel og få god akustik i hjemmet

Uanset om I står over for at skulle bygge nyt hus eller skal til at renovere et ældre hus, så er det rigtig vigtigt at tænke på, hvordan akustikken kommer til at være.

God akustik i hjemmet er nemlig noget, der virkelig er med til at forbedre livskvaliteten. Læs med her, og bliv klogere på Hybels forskellige akustikløsninger, det økonomiske aspekt, samt hvordan I kan bruge indretningen til at minimere støj.


Hybels forskellige akustikløsninger

Der er flere muligheder for at sikre god akustik i hjemmet, men i denne artikel fokuserer vi primært på akustiklofter, -gulve og -paneler, så I kan få en god forståelse for, hvordan de forskellige løsninger kan kombineres og anvendes.

 


Akustiklofter: Træbeton, gips eller træ

Når I bygger nyt med Hybel, er der tre forskellige akustiklofter, I kan vælge: Troldtekt (også kendt som træbeton), gips og træ. 

I dag er der ikke mange, der vælger et træloft, og de fleste nybyggere vælger enten Troldtekt eller gipsloft.

Hvis I gerne vil have den bedste akustikløsning, så er det helt klart Troldtekt, I skal gå med. De absorberer nemlig rigtig meget af lyden i rummet. I Hybel er det derfor også den løsning, vi vil anbefale, hvis I er meget følsomme over for lyde, eller I ofte er mange mennesker samlet på én gang. De fleste vælger Troldtekt-lofter i hvid med en fin struktur, men der er mange forskellige farver og strukturer at vælge imellem. 

Når vi siger Troldtekt, tænker I måske mest af alt på det knap så charmerende Troldtekt-loft i den lokale håndboldhal, men produktet fra i dag kan slet ikke sammenlignes med dét fra barndommens minder. I dag er produktet stadig en smule råt i udtrykket - især når vi sammenligner med gipslofter - men det er stadig en fin løsning i et hjem.

Den anden løsning er gipslofter, som har et lidt mere elegant udtryk i forhold til Troldtekt. Gipslofter ligner egentlig et klassisk loft med en jævn overflade og ingen synlige samlinger. Gipslofter giver samtidig muligheden for at lave akustikfelter, som kan tage en stor del af støjen i et rum. Akustikfelterne kan både have firkantede, runde, store eller små huller - effekten er den samme, så det handler mest om smag og behag.

Det kan være en god ide at få akustikfelter i stuen og køkken/alrummet, da der i disse rum oftest er mest behov for at dæmpe lydniveauet med flere mennesker samlet og højere til loftet.

 


Akustikgulve: Flere forskellige muligheder

Hvis vi skal nævne den allerbedste akustikløsning i forhold til gulve, så kan vi ikke komme uden om, at det er gulvtæpper. I dag er det dog de færreste, der ønsker at have gulvtæpper i deres nye hus - både på grund af æstetik og holdbarhed, men også i høj grad på grund af rengøringsmulighederne, som kan være begrænsede i længden.

Heldigvis er der i dag rigtig mange muligheder og gode løsninger i forhold til akustikgulve, og de findes i et hav af afskygninger. Fælles for alle akustikgulve er, at det er et gulv, der er behageligt at gå på, det er stødabsorberende, tåler slid og vandspild, og så er det jo selvfølgelig støjabsorberende som det allervigtigste. Akustikgulve ligner trægulve og har en overflade med træstruktur, og de kommer I mange forskellige farver og nuancer.

Hvis I altid har drømt om et ægte trægulv, så er det stadig muligt at sikre god akustik ved at lægge et akustikunderlag under. Dette underlag kan nemlig tage meget af lyden. Trægulve er dog knap så stødabsorberende og dermed hårdere at gå på, og så er det jo mere sårbart over for slid. Derudover er trægulve en dyrere løsning.

Hvis I hverken er til gulvtæpper, akustikgulve eller trægulve, er der heldigvis flere muligheder. I kan nemlig vælge enten et almindeligt laminatgulv eller klinker. Når det kommer til akustikken, er disse løsninger dog ikke så gode. 

“Især i køkken/alrummet, hvor der ofte er højt til loftet, kan det være en udfordring med klinker på gulvet. Hvis man vælger den løsning, skal man være forberedt på, at lyden ikke reguleres så godt og kastes mere rundt i rummet. Især hvis man sammenligner med akustikgulve”, fortæller Louise Juhl, salgschef hos Hybel.

Når det kommer til gulve, er det vigtigt at tænke akustikken ind, men det er selvfølgelig ikke det hele. I skal også vælge jeres gulv ud fra, hvad I bedst kan lide, hvor slidstærkt det skal være, om det skal være nemt at rengøre og lignende. 

 


Akustikpaneler: Skab et flot udtryk i hjemmet

Akustikpaneler er en fordelagtig måde at opnå både god akustik og et flot udtryk i rummet. De findes i mange forskellige former, faver og prisklasser, så der er altså god mulighed for at finde lige præcis den type, der passer til jer.

I kan dog ikke bare nøjes med at købe et enkelt akustikpanel, for så har det ikke den store effekt på akustikken. Akustikpaneler har først en mærkbar effekt, når der er flere af dem. Antallet afhænger af flere ting - både størrelsen på rummet, loftshøjden og de andre materialer i rummet (akustikgulve, klinker, Troldtekst osv.) Men en god huskeregel er, at jo større et areal, der er dækket af akustikpaneler, jo større effekt vil I kunne få.

Udover at akustikpaneler forbedrer akustikken, så har de også en æstetisk og designmæssig værdi. For eksempel kan akustikpaneler bruges som en bevidst del af indretningen og skabe kontrast på de hvide vægge. Der er mange, der vælge at bruge trælameller, som både er flotte og funktionelle og fås i mange forskellige nuancer. På den måde bidrager trælameller til at bringe naturlige elementer ind i et ellers minimalistisk hjem.

I behøver ikke købe akustikpaneler til at starte med, hvis I er i tvivl. Det kan nemlig være svært at vurdere lydniveauet i et nyt hus - især hvis I ikke er kommet helt på plads med indretningen endnu, og der ikke er så mange møbler til at ‘stoppe’ lyden. Akustikpaneler kan altid eftermonteres, hvis I føler, at der er behov for mere regulering af lyden. 


Indretningens betydning for akustikken

Akustikgulve, -lofter og -paneler er vejen frem, hvis I ønsker god akustik i hjemmet. Men faktisk har indretningen også meget at sige - især tekstiler. Tæpper, bløde møbler, stofgardiner og lignende bidrager til, at lyden bliver absorberet. I kan dog også bruge indretningsgenstande, der er specifikt lavet til at regulere lyden - for eksempel lyddæmpende reoler og akustikbilleder.

Hvis I har rum med klinker, er det især her, I skal sætte ind på akustikken. Det kunne være på badeværelserne, i entréen og køkken/alrummet. Her kan det være gavnligt at placere en bademåtte, et gulvtæppe eller måske et akustikbillede.

“Vi råder altid vores kunder til at besøge nogle af vores udstillingshuse, hvor de kan opleve de forskellige akustikløsninger og mærke, hvordan det er at være i huset. Når de står i huset, er det nemlig meget lettere at tage stilling til, hvilke løsninger, der er brug for i deres kommende hjem”, fortæller Louise Juhl. 

 


Er det virkelig det værd at investere i akustikken?

Hvis I spørger os, så kan det ikke betale sig at lade være. Det er en rigtig god investering i jeres livskvalitet som familie, og det kan give jer et hjem, I trives i. 

I dag kan I næsten ikke finde et nybygget hus uden akustikløsninger med enten Troldtekt, akustikpaneler eller akustikgulv. Det er simpelthen bare ved at være fast inventar. Og sammenligner man de forskellige akustikløsninger, er der ikke den store prismæssige forskel på et Troldtekt-loft og et gipsloft. Et akustikgulv er som regel en smule dyrere end et laminatgulv eller klinker, men det er stadigvæk en billigere løsning end et trægulv. 

Når det kommer til akustikken, kan det være rigtig godt givet ud ikke at gå på kompromis. Hvis I stadig er i tvivl om, om I skal investere i akustikken i jeres nye hjem, står vi altid klar med vores rådgivning og ekspertise.

Andre blogindlæg

Byg nyt med Hybel og byg til en realistisk pris

November 2023

Byg nyt med Hybel og byg til en realistisk pris

Hvordan får I mest for pengene i jeres nybyggerprojekt?

Praktikant i byggebranchen

Maj 2023

Praktikant i byggebranchen

Mit navn er Linnéa, jeg er 23 år, og jeg læser på sidste semester af Markedsføri...

Glade vindere kørte ræs mod Frederik Vesti

November 2022

Glade vindere kørte ræs mod Frederik Vesti

Hybel gav vindere af online konkurrence mulighed for at køre gokart-ræs mod motorsportstalentet Frederik Vesti.

Gør din boligdrøm til din drømmebolig

Start med at booke et møde eller en fremvisning

Hybel - Find en planløsning