November 2023

Lys jeres drømmehus op med de helt rigtige lyskilder

Når I skal bygge nyt, skal I tage stilling til mange, vigtige ting. Én af dem er lyskilder i hjemmet og deres placering.

- Og det gælder både elektrisk og naturligt lys. Det elektriske lys vælger I sammen med jeres elektriker, mens I vælger det naturlige lys som en del af tegnefasen i samarbejde med jeres byggerådgiver og eventuelt også med tegnestuen.

Læs med her, og bliv klogere på de forskellige lyskilder, solforhold og husets placering på grunden, samt hvor der kunne være behov for ekstra belysning.

 


Elektrisk lys: Tænk indretningen ind

Som nævnt ovenfor vælger I det elektriske lys sammen med elektrikeren. Det er altså alt fra lamper og spots til stikkontakter, samt antallet af dem og hvor de skal placeres. Men hvor skal jeres lamper være? Hvor skal stikkontakterne placeres? Skal I have sengebordslamper? Og hvad med spots? 

Det er helt sikkert spørgsmål, I vil stille jer selv, når I skal vælge det elektriske lys, og jeres valg hænger meget sammen med, hvordan I gerne vil indrette jeres hus. Derfor er det en rigtig god idé på forhånd at gøre jer nogle tanker omkring dette, før I mødes med elektrikeren. 

“I dag kan spots nærmest det hele. De kan fås med dæmpning, drejning og i forskellige farver, og det er en fin og diskret løsning i hjemmet. Men de kan ikke stå alene. Lamper er derfor en god mulighed for at give de forskellige rum et personligt præg og fungerer som en del af indretningen”, fortæller Louise Juhl, salgschef hos Hybel. 

 


Naturligt lys: Dejligt lysindfald og varme i hjemmet

Naturligt lys dækker over vinduer, lystunneller og ovenlysvinduer. Disse lyskilder vælger I i samråd med jeres byggerådgiver og jeres tegner, når den endelige plantegning skal fastlægges, for de skal selvfølgelig passe til hustypen. 

Først og fremmest er store vinduespartier med til at give et rigtig godt lysindfald hele året rundt og dermed også noget varme til hjemmet. Hvis I vælger et hus med skråloft, vil I samtidig kunne få ovenlysvinduer, så I får endnu mere lys ind i hjemmet. Ovenlysvinduer er også en god ide i lidt større rum eller rum uden vinduer - for eksempel i køkken/alrummet eller på badeværelserne. Ovenlysvinduer har også den fordel, at I kan bruge dem til at lufte ud på varme sommerdage. 

Med en øget loftshøje i en eller flere dele af huset, kan I få glæde af endnu større vinduespartier, som selvfølgelig skal være placeret korrekt i forhold til solen (mere om det længere nede i artiklen). 

Hvis I har valgt at placere en gang midt i huset, kan den hurtigt gå hen og blive ret mørk. Men det er der heldigvis råd for. Her kan I nemlig kombinere spots med én eller flere lystunneller og dermed spare en smule på strømmen i løbet af de lyse dagstimer.


Husets placering i forhold til solen

Husets placering på grunden har rigtig meget at sige i forhold til solen og dermed også, hvor vinduerne skal placeres, og hvor der kunne være udfordringer. Som eksempel kan vi nævne, at store vinduespartier mod sydvest giver både masser af sol og varme. Det vil samtidig sige, at det godt kan gå hen og blive meget varmt om sommeren, hvis solen står ind ad vinduerne hele dagen. I sådan et tilfælde kan man overveje at få solarglas på nogle af vinduerne, så varmen holdes en smule ude.

Som udgangspunkt vil vi anbefale, at huset placeres således, at man har morgensolen mod nordøst og eftermiddags- og aftensolen mod sydvest. Solens placering ændrer sig selvfølgelig i forhold til, om det er sommer eller vinter, men dette er altid vores anbefaling og den bedste måde at udnytte solens naturlige lysindfald optimalt.


Husk ekstra belysning i arbejdsrummene

I køkken/alrummet, på kontoret og på badeværelserne er der som udgangspunkt altid behov for ekstra god belysning.

I køkken/alrummet giver det som regel god mening med spots og eventuelt et ovenlysvindue over køkkenøen, hvis det er muligt. På den måde er der nemlig sikret fuld belysning, når der er gang i madlavningen. I køkken/alrummet er der også mange, der vælger at få store vinduespartier, så der kommer godt med naturligt lys ind i dagtimerne hele året rundt. På samme måde er der ofte også behov for lidt ekstra belysning på kontoret, hvor det kan være en god ide med en effektiv loftslampe. Især i de mørkere måneder kan det føles dunkelt i sådan et rum, hvilket ikke giver optimale forhold til at klare eksempelvis hjemmearbejde.

På badeværelset anbefaler vi altid at inkludere enten et satinvindue eller et ovenlysvindue, hvis muligt. Selvom et satinvindue har matteret glas, giver det stadig et godt og rart lysindfald, uden at der kan kigges ind. På badeværelset skal der altid gerne være spots eller lamper over spejlet, så der er nok belysning til at få styr på makeup og hår. 

 

 


Har I styr på lyskilderne til jeres drømmehjem?

Som med alt andet er det jo meget forskelligt, hvor meget belysning, der er behov for. Nogle vil gerne have fuld knald på både det elektriske og naturlige lys, mens andre er mere til dæmpet hyggebelysning.

Det er klart vores bedste råd at tage ud og besøge vores udstillingshuse. Her kan I nemlig se vores mange forskellige løsninger i forhold til belysning og få en fornemmelse for, hvad I godt kunne tænke jer. I udstillingshusene har I også mulighed for at tale med en byggerådgiver om de valgte løsninger i lige netop dét hus.

Hvis I har spørgsmål omkring belysning eller valg af lyskilder til jeres nybyggerprojekt, er i altid velkomne til at kontakte en af vores byggerådgivere.

Andre blogindlæg

Byg nyt med Hybel, og skab jer et ægte luksushus

Januar 2024

Byg nyt med Hybel, og skab jer et ægte luksushus

Ifølge ordbogen er luksus dét, at noget er særligt raffineret, udsøgt, pragtfuldt eller overdådigt og dermed giver en følelse af stor nydelse, velvære eller rigdom. 

Byg nyt med Hybel og få en sikker byggeproces

December 2023

Byg nyt med Hybel og få en sikker byggeproces

Når I har sikret jer en byggegrund, fået udarbejdet plantegningen og fået styr på den nødvendige dokumentation, er tiden endelig kommet til at tage det store skridt og begynde byggeriet. Men hvordan forløber selve byggeprocessen, og hvad kan man forvente?

Mulighederne ved byggegrunde i ny udstykning

December 2023

Mulighederne ved byggegrunde i ny udstykning

Hvis I gerne vil starte helt fra begyndelsen af og skabe jeres drømmehjem på en helt ny grund i et nyt område, så vil en byggegrund i ny udstykning være en rigtig god løsning for jer. Med sådan en byggegrund er mulighederne nærmest uendelige.

Gør din boligdrøm til din drømmebolig

Start med at booke et møde eller en fremvisning

Hybel - Find en planløsning