Oktober 2022

Alternative opvarmningsformer i nybyg reducerer energiproblemet

De stigende energipriser er noget, som alle danskere mærker for tiden. Dog ikke hvis du spørger nogle af dem, der har bygget nyt hus inden for de sidste år og valgt alternative opvarmningsformer.

Klumme af afdelingschef Nikolaj Clausen

I en artikel i JyllandsPosten har man kunnet læse om en familie, som har bygget nyt hus for få år siden og valgt jordvarme og solceller som energikilder. På den måde er huset blevet klassificeret som lavenergi, og familiens varmeregning har stort set været upåvirket af prisstigninger. Faktisk har deres varmeregning siden 2016 været på ca. 5000 kr. om året for 280 m2 bolig – og det er den stadig.

Byg nyt og undgå de store varmeregninger

Fordelene ved at bygge nyt er mange. Én af dem er, at du kan undgå de store varmeregninger ved at sørge for, at dit hus er selvforsynende på det punkt. Ifølge Nikolaj Clausen, som er afdelingschef hos Hybel, er det en god investering at bygge nyt - både for pengepungen og energiforbruget.

“For en investering i dit byggeprojekt, der ligger på ca. 120.000 kr., kan du få både jordvarme og varmepumpe, som – med de nuværende priser – har betalt sig selv hjem indenfor 3-4 år og derefter vil spare dig masser penge. Ved at vælge alternative opvarmningsformer kan familier få tryghed og stabilitet i økonomien, da de ikke behøver at bekymre sig om udsvingene på energimarkedet”, fortæller Nikolaj Clausen.

Nybyggede huse har et lavere energiforbrug

Generelt bruger nybyggede huse meget mindre energi end ældre, fordi de er så godt isolerede. Derudover er der også det faktum, at såfremt energipriserne bliver ved med at være høje, vil gensalgsværdien af en bolig blive betydeligt påvirket af, om det er lavenergi eller et dårligere isoleret hus med dyr varmekilde.

“Så med et nybygget hus, hvori alternative opvarmningsformer er valgt, står du med et lavenergihus, der både har en høj gensalgsværdi og meget lave driftsomkostninger. Til spørgsmålet om nybyg kan betale sig, kan vi her hos Hybel derfor i den grad sige ja”, slutter Nikolaj Clausen af.

Alternative opvarmningsformer: Hvilken energikilde skal jeg vælge? 

Når du bygger med Hybel, tilbyder vi fjernvarme, jordvarme, luft til vand-varmepumpe og solceller - eller en kombination. Vi har samlet et overblik over de forskellige energikilder her, så du kan blive meget klogere på det hele.

Fjernvarme

I dag får 64 % af de danske boliger deres varme via fjernvarme, og det er der en god grund til. Fjernvarme er nemlig en af de mest miljøvenlige opvarmningsformer, da energien ofte kommer fra biomasse, vind, sol og andre vedvarende kilder, og det er ofte en billig måde at opvarme dit hus på. Hvis du vil have fjernvarme, vil investeringen typisk ligge på 30.000-35.000 kr. forudsat, at varmerørene allerede er ført ind i boligen.

Det er den opvarmningsform, der fylder mindst og er mindst synlig for dig som husejer, men det er samtidig også den opvarmningsform, hvor din forbrugspris kan variere mest afhængig af fjernvarmeselskabet. Fjernvarmenettet i Danmark bliver hele tiden udbygget, og vi samarbejder altid med den lokale leverandør om installation af fjernvarme i dit nye hus, hvis det er muligt. Hvis det dog ikke er muligt for dig af få fjernvarme, hjælper vi med at finde en anden løsning.

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg eller en jordvarmepumpe giver dig både varme og varmt vand og er en effektiv opvarmningsform, da jorden indeholder varme selv i de koldeste måneder af året. Jordvarme fungerer ved at en varmeslange med frostvæske graves ned i jorden i din have og opsamler varmen fra jorden, som så flyttes gennem slangen ind til en varmepumpe inde i huset og videre ud i resten af huset.

Jordvarme er lidt af en investering, og prisen kommer naturligvis an på behov og husets størrelse, men den ligger ofte på omkring de 130.000-160.000 kr. Det er dog en rigtig god investering, da du kan sænke energiforbruget markant og opnå en god besparelse på varmeregningen. Jordvarme er en opvarmningsform, der fylder en del i huset, og installation af jordvarme kræver også en del plads i haven - ca. 300 m2 - for at kunne dække et gennemsnitligt varmebehov. Jordvarme er det sikre, men også dyre valg. Men det er også en måde at fremtidssikre din bolig og holde dine udgifter til varme konstante.

Luft til vand-varmepumpe

Ligesom et jordvarmeanlæg giver en luft til vand-varmepumpe dig også både varme og varmt vand. Luft til vand-varmepumpen sidder i en boks uden for huset og er altså meget synlig og vil også udlede lidt støj. Den fungerer ved at trække luft ind forbi en varmeveksler, som trækker varmen ud af luften. Denne varme bruges så til at opvarmning af vandet i husets systemer. Luft til vand-varmepumpen er dog billigere og nemmere at installere end et jordvarmeanlæg og kræver heller ikke plads i din have, men til gengæld er den lidt mindre effektiv.

Mange vælger at investere i en luft til vand-varmepumpe, hvis de ikke kan få fjernvarme. En luft til vand-varmepumpe i en almindelig størrelse bolig vil typisk ligge på omkring 90.000-150.000 kr. – altså lidt af en investering, men en investering, der hurtigt betaler sig hjem igen med den månedlige besparelse på varmeregningen. Derudover kører en luft til vand-varmepumpe på el, så hvis du også installerer solceller på taget, kan du selv holde forbrugsomkostningerne nede.

Solceller

Et solcelleanlæg producerer jævnstrøm via sollys. De fleste anlæg er på ca. 6 kW og fylder mellem 15 og 40 m2 , men størrelsen afhænger selvfølgelig meget af elforbruget. Solceller kan fungere som et fint supplement til en af de andre energikilder som for eksempel jordvarme eller luft til vand-varmepumpe, der kører på el. Hvis du vælger at installere solceller på taget i kombination med enten jordvarme eller luft til vand-varmepumpe kan det nemlig være med til at holde dine udgifter til el nede, og du kan i perioder være selvforsynende.

Du kan også få solcelleanlæg med batteripakke, som lagrer overskydende solcelle-strøm til om natten, når det er overskyet eller til din el-bil. Løsningen med batteripakke er dog dyrere end den uden. Et solcelleanlæg på 6 kW ligger typisk mellem 70.000-100.000 kr., men kan variere alt efter mærke og kvalitet.

 

Vil du høre mere om, hvorfor nybyg er godt for din energiregning?

Så få en snak med en byggerådgiver. Indtast dine oplysninger og vi ringer dig op.

Andre blogindlæg

Gode råd til energibesparelser i hjemmet

Januar 2023

Gode råd til energibesparelser i hjemmet

I denne guide giver vi dig seks gode råd til effektive energibesparelser i hjemmet

Energimærkning af huse: Forstå forskellene

Januar 2023

Energimærkning af huse: Forstå forskellene

Hvad er energimærkning og hvorfor bruger man disse? I vores guide kan du blive klogere på forskellene og hvad det betyder for jer som husejere.

Overvejer I at bygge nyt eller renovere?

November 2022

Overvejer I at bygge nyt eller renovere?

Læs mere om de vigtige overvejelser, som er værd at have med i beslutningsprocessen inden, at I begiver jer ud i at bygge nyt eller renovere

Gør din boligdrøm til din drømmebolig

Start med at booke et møde eller en fremvisning

Hybel - Find en planløsning