Gode råd til energibesparelser i hjemmet

I denne guide giver vi dig seks gode råd til effektive energibesparelser i hjemmet

Det er dyrt at være husejer i en tid, hvor energipriserne når nye rekordhøjder og sætter danskernes husholdningsbudgetter under pres.

Hos Hybel har vi fokus på energibesparelser, når vi bygger nyt.

Vores nybyggerier holder en høj standard, når det kommer til energimærkning, ligesom gulvvarme er fast standard. Vi arbejder desuden løbende på, at vores huse tilbyder så grønne energikilder som muligt. Vi rådgiver meget gerne om, hvilke alternative og vedvarende energikilder der bedst kan svare sig, når du er i tvivl.

Det er vigtigt, at indeklimaet i huset er velfungerende.

Hos Hybel kigger vi altid efter den bedste energioptimering og er specialister i at få mest muligt ud af dine kvadratmeter. Det er ikke alene godt for pengepungen, men også for dit velbefindende, når det nye hus skal tages i brug.

 

Vores 6 bedste tips til energibesparelser

Uanset om du bor i et nybygget hus – bygget ud fra de mest moderne bygge- og isoleringsstandarder – eller et ældre hus med nogle lidt andre standarder, kan det mærkes, at energipriserne er steget. Heldigvis kan du selv gøre en aktiv indsats for at spare på energien og dermed spare penge.

Her er vores 6 bedste tips til energibesparelser – de er lettilgængelige og kan spare dig for mange penge.

 

1. Tjek elpriserne løbende

Brug strøm, når elpriserne er presset i bund.

Hvis du har en variabel el-aftale (også kendt som en flex-aftale) med dit energiselskab, indebærer det, at du betaler den aktuelle elpris – og ikke en fast – i det øjeblik, du bruger strøm.

Du kan holde øje med, hvornår det er mest økonomisk attraktivt at bruge strøm. De fleste energiselskaber har gerne en løsning, hvor du kan følge med i prisudviklingen 24 timer frem. Benyt det til at finde de bedste tidspunkter til f.eks. at vaske tøj eller sætte opvaskemaskinen i gang.

Hvis din aftale ikke er variabel, så kontakt dit energiselskab, og find den bedste løsning for din husstand.

Udsvingene på priserne er markante, så der er en del penge at spare – og du behøver ikke nødvendigvis at stå op om natten for at hente gode besparelser. Ofte handler det som regel blot om at undgå de tidspunkter, hvor alle andre også bruger en del strøm, som f.eks. i tidsrummet 17.00-20.00, hvor priserne som regel afspejler den højere efterspørgsel.

 

2. Spar på strømmen i hjemmet

Ja, det virker jo logisk. Men selvom du i forvejen forsøger at minimere forbruget, er der flere tiltag, du kan iværksætte for at opnå yderligere energibesparelser i hjemmet:

  • Spar på energien ved at undgå at have apparater på standby-strøm.
  • Sluk altid på stikkontakten for at spare på strømmen, køb alternativt en strømspareskinne.
  • Fyld altid både vaskemaskine og opvaskemaskine helt op, inden du sætter dem i gang. Tjek, hvilke programmer der er de mest energibesparende.
  • Hvis du vasker tøj ved lavere grader, bliver tøjet stadig lige så rent som ved de høje, men omkostningerne er lavere.
  • Tør dit tøj udenfor, hvis det er muligt – og hvis vejret er til det.
  • Overvej, om det er strengt nødvendigt at bruge din tørretumbler.

Når du bygger nyt, kan du også være opmærksom på, om du vil gøre dit bryggers ekstra stort eller lave et decideret vaskerum, så tøjet kan hænges til tørre inden døre.

 

3. Få hele familien med – også din teenager

Der findes nok ikke mange middagsselskaber for tiden, hvor energipriserne ikke er det primære samtaleemne. Men har du tænkt over, om resten af din familie er lige så optaget af strømforbruget i hjemmet, som tilfældet måske er for dig og din ægtefælle?

Især teenagere er storforbrugere af strøm. Det er dog ikke altid, at de kender de reelle omkostninger, når de tænder for deres PlayStation, computer eller andre elektroniske gadgets.

Sørg for at få involveret hele familien i at nedsætte strømforbruget i hjemmet. Prøv at visualisere betydningen af strømforbruget i forhold til omkostningerne i hjemmet.

En idé kunne være at lave en konkurrence, hvor I sammen går efter at nedsætte det ugentlige strømforbrug. Måske er din teenager ikke så bevidst om, hvad en kilowatt koster. Til gengæld vil han eller hun ofte være engageret i den positive effekt, det kan have på miljøet, når I sparer på strømmen. Det samme gør sig gældende for vandforbruget, hvor et miljøbevidst ungt menneske hurtigt kan se fordelene ved at spare.

En lille præmie for bedste engagement/indsats kan som regel også altid være med til at fremme engagementet!

 

4. Tjek tilstanden på dit hus

Ikke alle huse er nybyggerier med høje standarder for energiforsyning, isolering og tiltag som bl.a. solceller og varmepumper, som man kan vælge når man bygger med Hybel.

Ældre huse har tit utætheder, typisk omkring vinduer og døre, hvorfor der er plads til forbedringer. Lister af ældre dato og termoruder er nogle af de steder, hvor der ofte kan foretages energiforbedringer. Tjek også gerne din kælder og taget for at se, om du muligvis kan optimere isoleringen.

En udskiftning af vinduerne kan som udgangspunkt virke som en dyr udskrivning, men i det lange løb kan det sagtens betale sig at opgradere til nyere standarder for at holde på varmen, hvis vinduerne er for gamle til at blive repareret.

Det kan også betale sig at undersøge, om du har en ældre cirkulationspumpe. Hvis det er tilfældet, kan den være en potentiel meget stor strømsluger, og den er ikke så dyr at udskifte.

 

5. Hold øje med energimærkninger

Hos Hybel er det en selvfølge, at vores huse har energimærkningen A og som minimum A2015.

Du kan læse mere om energimærkning her.

Energimærkning findes ikke kun på huse, men også på størstedelen af hjemmets hårde hvidevarer og anden elektronik, såsom dit fjernsyn og din vaskemaskine. Her gælder det ligeledes, at energiklasse A er at foretrække, også selvom det ofte betyder, at prisen på produkterne kan være noget højere. Det betaler sig dog hurtigt hjem, og vær også opmærksom på, at det kan have indvirkning på miljøet, hvis du hele tiden smider ud og køber nyt.

Du bør altid kigge efter energimærkningen, når du skal have nye hårde hvidevarer. Hårde hvidevarer udgør en betragtelig del af strømforbruget i en husstand, så jo bedre energimærkning, desto mere sparer du på strømmen.

 

6. Vær kritisk omkring lysforbrug og lyskilder

Lys udgør en stor del af vores strømforbrug, og også her bør du kigge på, om der kan foretages ændringer.

Nyere lyskilder som f.eks. LED og energisparepærer bør være dit foretrukne valg, for selvom de ligesom hvidevarer med en A-mærkning er dyrere at anskaffe, er de mere langtidsholdbare end almindelige pærer og reducerer samtidig strømforbruget ganske væsentligt. I de mørkere perioder af året, såsom efterår og vinter, bruger vi naturligt mere lys, så kig med kritiske øjne på, hvor du kan begrænse forbruget: Sluk altid lyset, når du forlader et rum.

 

Tag Hybel med på råd – og spar på strømmen

Ovenstående råd er kun et udsnit af de tiltag, du kan iværksætte for at spare på strømmen og energien i hjemmet.

Hvis du følger dem og generelt bruger din sunde fornuft, kan du spare en pæn sum penge, som kan bruges til andre og sjovere aktiviteter. Ved at indføre energibesparelser i hjemmet hjælper det ikke kun på dit husholdningsbudget, men du gør også en aktiv indsats for miljøet og er generelt medvirkende til, at priser på energi og strøm minimeres.

Du kan læse mere på vores hjemmeside om, hvad vi hos Hybel kan hjælpe med, hvis du står overfor at skulle bygge nyt hus og ønsker de rigtige valg omkring energibesparelse, og hvad en god energimærkning betyder.

Kig rundt på vores hjemmeside og se, hvad vi kan tilbyde dig af gode, energirigtige løsninger til netop dit nybyggeri. Du kan finde inspiration i vores showrooms eller vores mange plantegninger. Vi har masser af tips og nyttige guides, så hvis du ønsker mere viden om energi og nybyggeri, så læs her.

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at kontakte en af vores dygtige byggerådgivere. Vi har flere afdelinger rundt om i landet og er klar til en snak om dit nybyggeri.

Andre blogindlæg

Energimærkning af huse: Forstå forskellene

Energimærkning af huse: Forstå forskellene

Hvad er energimærkning og hvorfor bruger man disse? I vores guide kan du blive klogere på forskellene og hvad det betyder for jer som husejere.
Overvejer I at bygge nyt eller renovere?

Overvejer I at bygge nyt eller renovere?

Læs mere om de vigtige overvejelser, som er værd at have med i beslutningsprocessen inden, at I begiver jer ud i at bygge nyt eller renovere
Byg nyt og spar på energien

Byg nyt og spar på energien

Energi er ikke bare energi. Faktisk kan der være mange penge at spare på netop energiforbruget, hvis du vælger at bygge nyt eller måske vælger at installere én eller flere energiløsninger, der anvender vedvarende energi.

Gør din boligdrøm til din drømmebolig

Start med at booke et møde eller en fremvisning

Hybel - Find en planløsning