Juni 2022

Køkken-alrum: En guide til hjemmets samlingspunkt | Hybel

Køkken-alrummets plads i det moderne hjem.

Køkken-alrum eller samtalekøkken? Kært barn har mange navne. Fælles for begge er, at de i dagens Danmark kan bruges til meget mere end bare madlavning. Læs vores guide til, hvordan I bedst kan indtænke køkken-alrummet i jeres hjem, så I får mest muligt ud af rummets mange muligheder.

 

Et køkken-alrum med plads til både madlavning, lektier og gæster

Mange ser madlavningen som et arbejde, der bare skal overstås. Hvorfor ikke forbinde madlavningen med hygge? Et køkken-alrum bidrager til en fantastisk atmosfære, hvor både sultne og mætte sjæle kan opholde sig, hvad end det er for at snakke med kokken, læse lektier eller bare nyde duften af lækkerierne, som bliver kokkereret.

Samtidig kan køkken-alrummet også sætte scenen for det perfekte middagsarrangement, hvor gæster kan føle sig inkluderet i madlavningen. Køkken-alrummet er altså, uanset anledningen, det ideelle samlingspunkt for familien.

Køkken-alrum - Hybel

 

Inspiration til indretningen af køkken-alrummet

Der er mange måder at indrette et hyggeligt og moderne køkken-alrum. Hvad end I er til et varmt og stemningsfuldt køkken-alrum, eller et mere moderne, nordisk og stilfuldt, er der nogen grundlæggende overvejelser I skal tage med i indretningsprocessen.

Mange drømmer om en køkkenø, og det er forståeligt. En køkkenø er utrolig charmerende og ikke mindst praktisk at have stående i sit køkken-alrum både til opbevaring, arbejdsplads og siddeplads. Hvis man ønsker fleksibilitet, når man omgår sig i køkkenet, kan man med fordel investere i en køkkenø med hjul, så man nemt kan flytte øen rundt. Dette er særligt brugbart, hvis man afholder større arrangementer i hjemmet eller blot vil køre det færdiglavede mad direkte hen til spisebordet.

Modsat en køkkenø med hjul kan en fast køkkenø bidrage til en mere unik løsning, hvor både komfur og køkkenvask kan monteres. Denne løsning kan være med til at skabe alternative arbejdsstationer og bordplads. Man skal bare være opmærksom på, hvor emhætten skal placeres, hvis man vælger at montere kogeplader i køkkenøen.

Udover at overveje en køkkenø i sit køkken-alrum, anbefaler vi at separere køkken- og stueområdet med spisebordet. Ved at have spisebordet placeret mellem køkken- og stueområde, forekommer der en naturlig opdeling, hvor man fra spisebordet kan følge med i madlavningen, og samtidig undgår man støj fra køkkenet, når man i stueområdet prøver at følge med i nyhedsavisen eller den spændende krimiserie.

Køkken-alrum opdeling - Hybel

 

Et samtalekøkken med god akustik

Noget der kan være med til at ødelægge den hyggelige atmosfære i køkken-alrummet, er dårlig akustik. Derfor er det vigtigt at indrette køkken-alrummet således, at lyden i rummet er ideel. Ved at have tæpper, puder, gardiner og andre bløde genstande med porøse overflader i køkken-alrummet, absorberer det lyden og reducerer dermed genklangen. Man kan også vælge at få troldtekt lofter eller større områder med akustikfelter i sit gipsloft. Det er også meget moderne med trælameller, som både har et flot æstetisk udtryk og er rigtig gode for lyden. Et køkken består netop typisk af hårde og glatte overflader, som påvirker akustikken. Derfor anbefaler vi at ”afbalancere” lyden med bløde genstande samt eventuelle lamper, bøger og krukker samt vælge nogen materialer, der kan bøje lyden.

 

Investér i en støjsvag udsugning

Lyd er altså en utrolig vigtig faktor at tage med sig i indretningen af køkken-alrummet – man vil så vidt muligt gerne være fri for unødvendig støj. De hårde hvidevarer i køkkenet bidrager til støjniveauet, men der er særligt én hvidevare, der troner over dem alle - nemlig emhætten. Emhætter kan være larmende og et irriterende element, der kan virke forstyrrende for alle, der befinder sig i køkken-alrummet – om så det er i forbindelse med lektielæsningen eller andet, der kræver en høj grad af koncentration. I dag kan man heldigvis investere i støjsvage emhætter, som Hybels leverandører er eksperter i at rådgive om.

Køkken-alrum emhætte - Hybel

 

Overvej lyset i køkken-alrummet

Som en del af indretningen af jeres nye køkken-alrum, er det vigtigt også at tage højde for belysningen. Det gælder både det naturlige lysindfald, valg af farver og lamper.

Naturligt lysindfald har en kæmpe betydning for hjemmet. Det skaber en naturlig glæde og den rette stemning i rummet. Desuden er lyset med til at bidrage til den daglige dosering af D-vitamin, som mange danskere har underskud af. Således giver det mening at gå efter store panoramavinduer, som sørger for et fantastisk lysindfald – og måske peppe rummet op med et ovenlysvindue eller to. I sammenhæng med dette, skal man sørge for at holde vinduerne fri for genstande, der blokerer lyset for at trænge ind. Dette gælder især mindre vinduer.

Køkken-alrum belysning - Hybel

Når man har det naturlige lysindfald på plads, kan man begynde at planlægge hvilke farver og kontraster, man gerne vil pynte køkken-alrummet med. Farver er en nem måde at skabe personlighed i hjemmet på. Om end det er på væggene eller på møblerne, tilfører det dybde og liv. En hvid farve giver naturligvis et lysere og på nogen måder et roligere køkken-alrum, og er en sikker løsning. Hvis man gerne vil eksperimentere og personliggøre det yderligere med nye farver, skal man huske på at vælge en farve lysere end den farve, man som udgangspunkt har valgt i butikken. Dette skyldes, at farven bliver anderledes, når den kommer op på en større flade. Køb derfor gerne en farveprøve for at afprøve farven på væggen, der skal males.

Afslutningsvis er det vigtigt at vælge de rette lamper i køkken-alrummet. En god tommelfingerregel lyder på at vælge lamper, som er lavet af glas, metal, plast eller stål. De er nemme at rengøre og lugten fra madlavningen optages ikke. Ligeledes er det en god ide at gå efter loftslamper med dæmperfunktion, da de for det første bidrager til god belysning i hele rummet. For det andet kan de justeres således, at lyset passer til enhver stemning, begivenhed og sjæl.

Vi håber, at du er blevet klogere og ikke mindst inspireret af denne guide. Hvis du drømmer om at bygge et hjem med et køkken-alrum, står Hybel altid klar med åbne arme til at hjælpe dig i gang med byggeprocessen. Kontakt vores byggerådgivere her for at høre mere.

Andre blogindlæg

Byg nyt med Hybel, og skab jer et ægte luksushus

Januar 2024

Byg nyt med Hybel, og skab jer et ægte luksushus

Ifølge ordbogen er luksus dét, at noget er særligt raffineret, udsøgt, pragtfuldt eller overdådigt og dermed giver en følelse af stor nydelse, velvære eller rigdom. 

Byg nyt med Hybel og få en sikker byggeproces

December 2023

Byg nyt med Hybel og få en sikker byggeproces

Når I har sikret jer en byggegrund, fået udarbejdet plantegningen og fået styr på den nødvendige dokumentation, er tiden endelig kommet til at tage det store skridt og begynde byggeriet. Men hvordan forløber selve byggeprocessen, og hvad kan man forvente?

Mulighederne ved byggegrunde i ny udstykning

December 2023

Mulighederne ved byggegrunde i ny udstykning

Hvis I gerne vil starte helt fra begyndelsen af og skabe jeres drømmehjem på en helt ny grund i et nyt område, så vil en byggegrund i ny udstykning være en rigtig god løsning for jer. Med sådan en byggegrund er mulighederne nærmest uendelige.

Gør drømmene til virkelighed

Kontakt vores byggerådgivere

Kontakt Hybels Byggerådgivere