Det kan være en god idé at tage en havearkitekt med på råd, når du planlægger din nye have. Så er du sikker på at komme godt fra start. Hybel har spurgt haveeksperten Knud Bundgaard om hans bedste råd.
Knud Bundgaard er opvokset på en planteskole, uddannet landskabsarkitekt og kendt fra haveprogrammer på TV. Han arbejder som havearkitekt i unikaHaver, der hjælper kunder i hele landet til at få mere ud af deres have.
Planlæg haven sammen med huset
Det kan godt komme som en overraskelse, at det kan koste en god sum penge at lave en lækker have, der matcher standarden på dit nye hus. Derfor er det en god idé at tænke haven med ind fra starten, når man planlægger byggeriet.
Det kan også være en god idé at tage en havearkitekt med på råd, når du skal planlægge din nye have. En haveplan koster kun en brøkdel af udgifterne til en fin have, og der kan være mange penge at spare, f.eks. når du med planen i hånden undgår at købe planter, der er for sarte til at gro i nybyggerkvarteret.
Tænk stort, men glem ikke intimiteten
Terrasser er i dag meget større, end de var for blot ti år siden. Der er intet galt i at have plads nok, hvis man er mange, men husk, at der er flest hverdage og stunder, hvor du ikke har gæster – din terrasse skal passe til dig. Der skal være hyggeligt og rart til hverdag.
Du kan skabe intimitet på den store terrasse ved at lægge mindre felter ind i fladen eller ved at dele terrassen op i flere mindre terrasser. Du kan også etablere felter på terrassen med planter. Enten som bede, i krukker eller i plantekasser - med eller uden hjul.
Sådan får du den bedste hæk
De mest almindelige hækplanter er bøg og liguster, fordi de trives godt i det danske klima. Men spørg planteskolen eller havearkitekten, hvis du søger spændende alternativer - de findes! Vær opmærksom på, at dine hækplanter skal have sidegrene helt nede ved bunden, når du køber dem. Ellers bliver hækken ikke tæt forneden, og det giver dig ekstra arbejde.
Skal jeg vælge færdighæk? Færdighæk er dejligt for den utålmodige, men en hæk, etableret af små planter, plantet helt tæt (5-10 stk pr meter) kan på sigt holdes noget smallere og fremstår fra starten som en mere homogen væg end en hæk etableret af færdige hækplanter.
Græsplæne – skal vi rulle eller så?
Når utålmodigheden hersker, er rullegræs din ven. Men på langt sigt giver rullegræs ikke nogen garanti for en fin plæne. Den sunde plæne afhænger nemlig mere af forarbejdet og af den senere pleje. En plæne etableret med rullegræs kan hurtigt komme til at se trist ud, hvis forarbejdet i form af planering og løsning af jorden ikke er gjort ordentligt.
En plænes ve og vel afhænger især af, at den bliver hyppigt klippet og at den ikke mangler vand og næring. Og husk, der skal være plads til andet end græs. Boldspil kræver kun et langt stykke græs – ikke et bredt. Hvis der kun er græs i hele haven, bliver den for kedelig til, at børnene kan lokkes væk fra de digitale boldspil.
Træer skaber læ og hygge
Det kan være svært at skabe hygge, frodighed og læ uden træer. Træer kan også bruges til at nedtone dominansen af naboens tag eller til at skabe dybde i haven. Du skal ikke være bange for, at træer kommer til at give for meget skygge i din have. Tværtimod kan det i kraftigt solskinsvejr være skønt at søge skygge under et træs lette flimmerskygge.
Der findes mange små træer, der de første 50 år næppe kommer til at genere med deres skygge, blot de placeres rigtigt. Husk, at solen står lavt morgen og aften, så her kan selv et lille træ kaste en lang skygge, mens et træ placeret mod syd ikke skygger ret langt, pga. solens høje stilling midt på dagen.