Hvem laver plantegningen til mit byggeprojekt?

Mød Hybels tegnestue

Vi har været forbi Hybels tegnestue og stillet de projekterende bygningskonstruktører og arkitekter en række spørgsmål, for at du kan lære om deres rolle i dit byggeprojekt. Her har du muligheden for at opleve vores projekterende fortælle om deres hverdag og deres rolle i dit nybyggeri. Anne-Birgitte Skovgaard fortæller, hvordan de hjælper med at få dit drømmehus ned på papiret som en konkret plantegning. De kommer også med nogle gode råd i forhold til hvilke tanker, du skal gøre dig, når din plantegning skal på plads.

Hvilken rolle har tegnestuen i en byggeproces, når der bygges nyt hus?

Anne-Birgitte er projekterende på Hybels hovedkontor i Horsens. Hun har mange års erfaring i byggebranchen og har tegnet nyt hus til talrige byggeprojekter samt flere af Hybels udstillingshuse.

Byggeprocessen starter i princippet, når dialogen omkring et nyt hus går i gang og strækker sig helt til, at du får nøglerne i hånden. Men tegnestuens rolle ligger nogenlunde midt imellem. Når du har haft et møde med en af Hybels byggerådgivere, hvor I har talt om dine ønsker og behov til materialer, tagkonstruktion, størrelse osv., så kan vi lave et tilbud på en pris til dig. Når budgettet og ønsker til dit byggeprojekt er klarlagt, kommer tegnestuen i spil. Måske har du været ude og finde inspiration i nogle af vores udstillingshuse og evt. fundet en plantegning i Hybels store plantegnings-bibliotek, som du kan lide. Eller måske har du tegnet på en løsning allerede hjemmefra. Vi oplever nemlig nogle gange, at bygherre har været på forkant med sit byggeprojekt og har forsøgt at tegne en håndskitse over deres drømmehus selv, inden de kommer til os. Hvis du ikke har gjort dig nogen specifikke overvejelser om husets plantegning, vil byggerådgiveren lave en skitse med dig i fællesskab. Den projekterende arkitekt eller bygningskonstruktør, som bliver sat på din sag, får tilsendt skitsen samt info omkring byggeprojektet og begynder derefter på tegnearbejdet. Uanset om du har fundet nogen plantegninger på forhånd eller om vi sammen skal skabe den til dig, så tegner den projekterende arkitekt eller bygningskonstruktør altid dit hus fra bunden – hver gang.

Dine ønsker til tagkonstruktion samt grundens udformning og placering i forhold til verdenshjørnerne gør nemlig ofte, at den endelige plantegning bliver lidt anderledes, end man måske først havde tænkt sig.

Anne-Birgitte fortæller om, hvordan den projekterende bygningskonstruktør forvandler kundens skitse til en færdigtegning.

Den projekterende tager udgangspunkt i det materialevalg, du har besluttet sammen med byggerådgiveren samt den ønskede plantegning, men han eller hun kan godt finde på at komme med egne forslag til ændringer og justeringer. De projekterende har som udgangspunkt kun kontakt med byggerådgiveren, når de endelige tegninger skal laves og ikke direkte kontakt til dig. Men hvis den projekterende har forslag til større ændringer i den oprindelige plantegning, kan dialogen være mere direkte mellem dig og tegnestuen med eventuelle rettelser. Det vil sige, at rettelserne nogle gange går gennem byggerådgiveren, og andre gange sættes der et møde op med bygherre og den projekterende.

"Det at være projekterende handler ikke kun om at tegne huse, men også at kunne aflæse kundernes behov, så man kan lave den perfekte plantegning til lige netop dem."

Hvornår skal plantegningen fastsættes?

Både Anne-Birgitte og de andre projekerende er gode til at dele deres input og forslag med dig som bygherre. Det gør de for at sikre, at du ender ud med en rigtig god plantegning, som passer til din grund og alle de ønsker, du har, til dit drømmehus. Anne-Birgitte har øje for detaljerne og har tegnet mange huse, så nogle gange ser hun ting, som bygherre måske ikke gør. Derfor vil hun også fortælle dig, hvis der er noget hun mener, at du måske har overset, men sparringen igennem plantegningsprocessen er afhængig af dig, og hvor meget du ønsker at være involveret. Nogle gange oplever Anne-Birgitte også, at bygherre næsten fra start har fastsat sig på en bestemt plantegning, og så vil hun heller ikke forsøge at tale dig fra løsningen.

Dog kan det godt skabe begrænsninger for dig, hvis du for tidligt i byggeprocessen fastsætter dig på én plantegning.

"På et tidspunkt havde jeg en sag, hvor bygherre skulle have et vinkelhus med en overdækket terrasse. De havde på forhånd sat sig fast på plantegningen og på placeringen. Med det valg de havde foretaget, ville der næsten ikke komme noget sol på den overdækkede terrasse, fordi vinklen ville skygge for den. Det er sådan noget, jeg kan finde på at fortælle kunden. Vi ser bare nogle ting eller tænker på nogle ting, som bygherre måske ikke gør."

 

Tegnestuens gode råd til nybyggerne

Her har du nogle gode råd til plantegningen, og hvad du kan overveje inden tegningsdelen af byggeprocessen går igang:

  1. Kig på grunden inden I gør jer nogle tanker om plantegningen. Det er træls at stå med en drømmeplantegning, som ikke passer til grunden.
  2. Gør op med jer selv, hvilke rum I ønsker i huset og evt. lav en liste med dem. Det hjælper både den projekterende og jer selv med at danne et overblik.
  3. Vurdér hvor stort jeres hus skal være og hvilken tagtype I kunne tænke jer.
  4. Se en masse forskellige plantegninger og bliv inspireret. Her kan man med fordel bruge vores plantegningsbibliotek. Det er rigtig vigtigt ikke at fastsætte sig på én plantegning, men finde gode løsninger fra flere plantegninger. Så skal vi i tegnestuen nok samle brikkerne.
  5. Besøg vores udstillingshuse for at danne et indtryk af rum. Mange fokuserer udelukkende på kvadratmeterne, og det kan være en begrænsning. Ofte virker rummene meget større, når man kommer ud og oplever dem.
  6. Lav en prioriteringsliste med alt I ønsker jer. Del jeres prioritering med den projekterende, for at sikre, at der ikke bliver nedprioriteret noget, som I vægter højt.

Er du klar til at bygge dit drømmehus, så tag kontakt til en af vores byggerådgivere og få et uforpligtende møde eller bestil vores katalog.

Andre blogindlæg

Få skabt god akustik i jeres hjem

Få skabt god akustik i jeres hjem

Uanset om I står over for at skulle bygge nyt hus eller skal til at renovere et ældre hus, så er det rigtig vigtigt at tænke på, hvordan akustikken kommer til at være.
Hvordan får I mest for pengene i jeres nybyggerprojekt?

Hvordan får I mest for pengene i jeres nybyggerprojekt?

Byg nyt hus til en realistisk pris
Glade vindere kørte ræs mod Frederik Vesti

Glade vindere kørte ræs mod Frederik Vesti

Hybel gav vindere af online konkurrence mulighed for at køre gokart-ræs mod motorsportstalentet Frederik Vesti.

Gør din boligdrøm til din drømmebolig

Start med at booke et møde eller en fremvisning

Hybel - Find en planløsning